Miksi Akuutti24:ssä pitää odottaa?

miksi-jonotan

 

Suuri osa päivystyksen odotuksesta on osa potilaan hoitoa. Potilaan seuranta alkaa välittömästi päivystykseen tullessa. Osalle potilaista myös laboratoriotutkimukset voidaan aloittaa vastaanottaneen sairaanhoitajan määräyksestä. Tilanteesi selvittely on siis käynnissä ja vointiasi seurataan sinut hoitoryhmään vastaanottaneiden hoitajien toimesta. Laboratoriovastusten valmistumiseen menee noin tunti ja lääkärin vastaanotto alkaa usein tulosten valmistuttua. Vaikka lääkäri ei tässä vaiheessa olisi luonasi käynytkään, on hoitaja hänelle kertonut, jos voinnissasi on hälyttävää ja aloittaa lääkärin määräämiä hoitoja laboratoriovastauksia odottaessa. Röntgenkuvan voi määrätä vain lääkäri. Jos röntgenkuvauksiin on menossa useita potilaita samanaikaisesti tai kuvauksissa on hyvin sairas potilas – esimerkiksi kolarista tullut monivammapotilas – joutuu myös röntgentutkimuksia odottamaan.

Nyt talvella liukkailla keleillä ja influenssa, flunssa ja mahatautien jyllätessä moni hakeutuu päivystykseen. Päivystykseen tullaan myös pitkittyneiden vaivojen takia, kun aikaa omaan terveyskeskukseen ei aikaa tahdo löytyä. Näillä potilasryhmillä ei useinkaan ole välitöntä vaaraa eli he joutuvat valitettavasti odottamaan pisimpään. Heitä kannustan soittamaan Akuutti24:n neuvontaan (03 819 2385), aina ennen päivystykseen lähtöä. Osa saa puhelinneuvonnasta ohjeen hakeutua omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon. Sairaslomatodistuksen tai poskiontelotulehdukseen antibiootit nimittäin saa niistä usein nopeammin. Osa pyydetään tulemaan Akuuttiin. Puhelimessa voidaan kuitenkin jo kertoa jotain odotettavissa olevasta jonosta päivystyksessä.

Voitko itse tehdä mitään käyntisi sujuvoittamiseksi? Tärkein ja ehkä eniten lääkäreiden aikaa vievä asia on potilaan lääkitysten selvittely. Lääkäri vastaanotto on tilanne, jossa potilaan on ehkä vaikea muistaa kotilääkkeitään. Terveyskeskuksista tai reseptikeskuksesta selvittely vie aikansa. Parasta mitä voit tehdä on pitää ajantasainen lääkelista aina mukanasi. Jos sitä ei ole, voit odotusaikana selvittää lääkityksesi soittamalla kotiin tai pyytää omaistasi selvittämään. Näin nopeutat hoitoasi ja siten myös muiden odottajien lääkärille pääsyä.

Keskimäärin joudut odottamaan lääkärin tapaamista noin puolitoista tuntia päivystykseen tulosta. Teemme kaikkemme, että käytettävissä oleva henkilökunta, niin hoitajat kuin lääkäritkin, ovat runsaslukuisimmin paikalla silloin kun potilasmäärä on suurin. Tästä huolimatta toiminta joskus ruuhkautuu ja lääkärin odotusaika lääkärille venyy tunneiksi. Odotuksen aikana voit aina tiedustella henkilökunnalta odotusajan pituutta ja odotuksen syytä. Jos vointisi muuttuu odotusaikana, niin kerrothan siitä mahdollisimman pian henkilökunnalle. Tehdään yhteistyössä kaikkemme, että et odottaisi turhaan.

-Akuutti24-